Sute de bucureșteni s-au adunat sâmbătă seara în jurul Insulei Pensionarilor să asiste la inaugurarea fântânilor arteziene din Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR). Câțiva membri ai Grupului de Inițiativă Civică IOR-Titan i-au întâmpinat pe spectatori în caiace, afișând mesaje de protest față de investiția făcută de Primăria Sectorului 3.
„Țeapă pe apă” sau „Kitsch la puterea 3” sunt două dintre mesajele care s-au suprapus peste „primul show la fântânile din IOR, un spectacol deosebit de lumini, muzică și apă” – așa cum l-au descris organizatorii.
Am stat de vorbă cu protestatarii pentru a înțelege motivația din spatele manifestației și cu câțiva spectatori pentru a vedea dacă mesajele rezonează cu aceștia.
Timea, una dintre protestatare, a crescut și locuit lângă Parcul IOR din totdeauna, la fel ca părinții și bunicii ei, despre care știe că „au pus mâna la plantat copaci” acolo. Mânată de revoltă, a plecat direct de la un eveniment de la muncă ca să vină în parc. „Cred că trebuie să existe oameni care spun lucrurilor pe nume [...] fântânile astea cântătoare au fost de atâtea ori în consiliu,cetățenii au zis <<nu, nu vrem asta!>> și totuși au aprobat, au investit, au implementat și iată-ne la lansare,” spune ea.
Protestul Grupului de Inițiativă Civică vine după epuizarea căilor diplomatice de a semnala opoziția față de acest proiect. Au participat de mai multe ori în Consiliul Local, unde consilierii și primarul Negoiță „au mimat democrația”, adică i-au ascultat, au dat din cap și „au votat pe linie de partid”, îmi povestesc mai mulți protestatari.
Nemulțumirea lor vine, pe de o parte, pentru că fântânile sunt însoțite de lumini și muzică, ceea ce deranjează viețuitoarele din parc, dar și pentru că au costat 4 milioane de euro – o sumă mult prea mare în opinia lor.
Valentin, un alt protestatar, spune că Parcul IOR e unul dintre locurile lui preferate din București. „Există [aici] un spațiu pentru toate animalele care chiar au nevoie de un loc să se odihnească, să se înmulțească [...] și acuma începem să distrugem ușor-ușor din el, tocmai de dragul unui spectacol care e pur narcisistic pentru perioada alegerilor.”
Mesajele pe care le-au afișat protestatarii reflectă furia acumulată nu doar în cazul acestui proiect specific, ci de-a lungul carierei primarului Robert Negoiță. El este recunoscut, printre altele, pentru irosirea banului public în achiziții de borduri, palmieri și beton până la rădăcina copacilor.
„Vrem parc natural, nu carnaval penal” și „Adio natură, n-ar merge și-o bordură?” sunt două mesajele pe care spectatorii le-au putut vedea afișate în afara lacului, pe marginea drumului. [INSERT POZA SPECIFICA AICI]
Majoritatea spectatorilor întrebați ce cred despre fântânile noi instalate în parc au reacționat inițial pozitiv, chiar încântați. Magda, o femeie venită cu copilul în parc, spune că acestea „sunt foarte frumoase”, dar recunoaște că odată ce-a i-au atras atenția protestatarii și-a pus problema că „s-ar putea ca pentru faună să nu fie cea mai bună idee”.
Mihai, un băiat de 22 de ani, spune că atunci când se construiau credea că fântânile sunt „extrem de urâte și că blochează toți oamenii care vor să se dea cu SUP-ul (n.r. stand up paddle) pe lac”. Însă, de când a început să le vadă funcționând, și-a schimbat părerea. Experiența i se pare cute (n.r. drăguță), frumoasă. Și Dariei, prietena cu care era în parc, „îi place vibe-ul (n.r. atmosfera)”, mai ales pentru că-i place muzica clasică, care răsună în boxele amplasate lângă stâlpii de iluminat.
Dar fântânile nu sunt îndeajuns de frumoase cât să justifice costul investiției. „4 milioane de euro?!” exclamă Daria, la care Mihai adaugă „mi se pare un bullshit total (n.r. prostie) [...] o țeapă absolută [...]”.
Unii spectatori s-au oprit la a comenta că „sunt frumoase”. „Nu știu dacă merită sau nu, m-ați întrebat dacă-mi plac” exclamă o doamnă. „N-am făcut sondaj să văd cât costă o fântână arteziană”. Cât despre impactul acestora, aceeași doamnă, și alta care o însoțea, nu cred c-o să fie afectate animalele.
Alții, au simțit nevoia să huiduiască protestatarii - „huo, ieșiți afară!”, striga un domn în timp ce se ținea cu mânile de gard. „Hai, gata… să vedem ce faceți voi!”, a mai strigat acesta, înainte să se retragă.
*
Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan continuă să acționeze pentru cauzele în care cred. Au făcut zeci de acțiuni pentru a încetini distrugerea părții retrocedate din Parcul IOR, inclusiv în domeniul juridic, unde de la începutul lunii mai au un proces pe rol. Atât timp cât autoritățile continuă să ofere „pâine și circ”, după spusele acestora, ei vor continua să se organizeze. Fie că e vorba de a întinde bannere între caiace pe lac sau de a face adunări comunitare în zona retrocedată, persistă să-și facă doleanțele auzite.
credit foto: GIC IOR-Titan
citeȘte in continuare