Marian Ignat

Cum a ajuns un tânăr din Timișoara din fața calculatorului la masa politică locală?

În toamna lui 2020, Roberto și prietenii lui urmăreau cu atenție campania lui Dominic Fritz. Deși susținea mesajul lui Fritz și se regăsea în ideile USR, Roberto nu și-ar fi imaginat că va intra într-un partid politic.

societate
ani

„Eu eram simpatizant și îmi plăcea foarte mult mesajul lor și campania, mai ales a lui Dominic, dar eram reticent să mă înscriu totuși într-un partid, n-aveam nicio tangență cu politica,” spune el. Așa că, într-o glumă care avea să-i schimbe viața, a făcut un pariu: dacă Fritz câștiga cu peste 50% din voturi, avea să se înscrie și el a doua zi în USR. „Am zis că dacă pun o condiție așa de mare, nu se întâmplă, dar a câștigat cu 53% sau cât a fost.”

Astăzi, la 23 de ani, Roberto este cel mai tânăr consilier local al Timișoarei. Spre deosebire de politicienii obișnuiți, vine dintr-un mediu complet diferit: este un tânăr introvertit, pasionat de gaming și programare, iar cea mai mare parte a vieții sale a petrecut-o în fața calculatorului, în comunități online sau jucându-se. Cu toate acestea, dorința de a aduce o schimbare concretă în orașul său natal l-a adus în prim-planul politicii locale și îi motivează fiecare decizie.

„Pe mine biserica m-a făcut un pic mai liberal decât conservator”

Roberto s-a născut și a copilărit în Timișoara, un oraș pe care nu l-a părăsit niciodată și pe care îl consideră „acasă”. A crescut într-o familie cu valori religioase și a avut de mic contact cu regulile rigide ale comunității. „Eu vin dintr-o familie destul de religioasă, mergeam în fiecare duminică la biserică, uneori și joia,” își amintește el. 

Copilăria lui Roberto e similară cu a multora din generația Z, unde jucatul în spatele blocului s-a mutat în online. „Când nu eram obligat să merg la sat, la bunici, majoritatea timpului stăteam pe calculator și pe internet cu prietenii, ne jucam Minecraft, Counter-Strike, ce ne duceau și nouă calculatoarele pe care le aveam la vremea aia,” povestește el. 

credit foto: Andrei Infinit

În contrast cu disciplina religioasă, pasiunea pentru tehnologie și un mentor pe care l-a întâlnit la biserică i-au deschis noi perspective. „Un programator din biserica noastră m-a observat și mi-a cumpărat prima carte de programare. Încet-încet, mi-am dat seama că internetul e un loc unde pot învăța orice,” spune el. Această combinație între valorile tradiționale și lumea digitală l-a ajutat să își dezvolte gândirea critică și să privească dincolo de aparențe. Paradoxal, experiențele din biserică și expunerea la alte puncte de vedere pe internet l-au format într-un spirit liberal. „Pe mine biserica m-a făcut un pic mai liberal decât conservator, dar asta probabil pentru că am împletit-o cu experiențele de pe internet,” recunoaște el​.

Intrarea în politică și primele interacțiuni cu USR

Roberto nu s-a văzut niciodată ca un om de politică. Crescând într-un mediu în care politicienii erau înjurați la fiecare colț și văzuți drept corupți, ideea de a se implica activ părea departe de realitate. „Noi, de când suntem mici, tot ce auzim de politicieni e că-i înjură părinții, adică fie că-i de stânga, fie că-i de dreapta, toți sunt hoți,” povestește Roberto. Totuși, campania lui Dominic Fritz i-a trezit ceva ce nu mai simțise înainte – speranță. Atunci a venit pariul, iar după victoria lui Fritz, Roberto s-a ținut de cuvânt și s-a înscris în USR. A fost primul pas într-o lume care îi părea, până atunci, inaccesibilă.

La început, implicarea lui în USR a fost mai degrabă timidă. Nu a intrat în partid cu gândul de a deveni imediat un lider local, ci ca un tânăr care voia să înțeleagă cum funcționează lucrurile în politica românească și să contribuie la un mesaj care se potrivea idealurilor lui. 

Pentru că mediul online era locul în care se simțea cel mai confortabil, Roberto a început să creeze meme-uri și să combată dezinformarea pe rețelele de socializare, încercând să capteze atenția tinerilor din Timișoara. „La început, făceam chestia asta mai pe cont propriu. Adică nu mă punea nimeni să fac nimic oficial. Apoi am ajuns să mă ocup de pagina de Facebook [a partidului] și să ne facem o echipă de comunicare pe bune,” explică el. Așa a ajuns să facă lucruri din ce în ce mai profesioniste, ceea ce lui i s-a părut un pas natural pentru că avea deja experiență în online.

Activitatea lui a început să capete formă, iar Roberto s-a impus tot mai mult în cadrul USR, fiind recunoscut pentru modul în care a construit o punte între politică și publicul tânăr. „Cred că a ajutat foarte mult la alegeri că am avut un canal de comunicare mai informal și am încercat să facem politica mai interesantă pentru tineri,” spune Roberto despre importanța comunicării directe și accesibile, într-o eră în care majoritatea tinerilor preferă să consume informații rapid și clar pe internet.

„Nu putem să ne gândim că vom progresa dacă rămânem blocați în birocrația din anii '90”

După ce s-a alăturat USR-ului, Roberto s-a implica mai activ și într-un proiect de voluntariat la Primăria Timișoarei, ca parte din obligațiile de la facultate cu practica. „În universitate puteam să ne alegem unde să ne facem practica. Mi se părea că contează mult mai mult dacă facem ceva pentru primărie, de care beneficiază toată lumea, decât dacă făceam pentru o corporație, pentru vreo trei oameni,” spune el.

Acolo a ajutat la crearea unei platforme digitale prin care cetățenii să poată comunica mai ușor cu Primăria și să depună documente fără să mai fie nevoie de drumuri inutile. „Îmi doream să fac ceva prin care oamenii să nu mai piardă ore întregi la cozi, să putem simplifica tot procesul,” spune el. Prin contribuția sa, Primăria a început să implementeze soluții moderne pentru reducerea birocrației, un aspect care îi ținea pe mulți timișoreni departe de interacțiunile cu administrația locală.

Pentru Roberto, politica a fost mereu despre a face viața mai ușoară pentru ceilalți, iar implicarea sa în USR sau în proiectul de la Primărie l-au împins să iasă din zona de confort. „Cred că cea mai faină chestie a fost că am învățat să lucrez în echipă și să fac compromisuri,” adaugă el.

credit foto: Andrei Infinit

Roberto consideră că digitalizarea este esențială pentru viitorul orașului și pentru a atrage tinerii să rămână în Timișoara. Implementarea unor soluții care să facă orașul mai eficient și mai prietenos pentru cetățeni e, pentru el, o prioritate. „Noi nu putem să ne gândim că vom progresa dacă rămânem blocați în birocrația din anii '90. Trebuie să aducem toate procesele astea în era digitală, pentru că asta va îmbunătăți viața fiecăruia dintre noi,” explică el cu entuziasm​ 

Motivațiile și provocările din politică

După ce a făcut in internship la NetRom Software, Roberto a devenit Full Stack Developer și a ajuns repede să se bucure de avantajele din domeniul IT. Dar trecerea de la corporație, la politica locală a fost o alegere dificilă și plină de incertitudini. „Îmi era foarte frică să ies de pe scenariul ăsta pentru că îmi ziceam că am reușit, că am ajuns unde trebuia să ajung, era tot meniul și totul era clar și funcțional, iar oamenii fericiți cu mine,” spune el despre momentul în care a decis să renunțe la confortul unei cariere în IT pentru a se dedica politicii. „Apoi venea politica în care credeam și erau niște chestii foarte importante pentru țară, dar era scary să las tot confortul ăsta și totul planificat și pus la punct ca să mă arunc în aventura asta.”

În acest proces, Roberto a găsit sprijin în colegii de partid și în prietenii apropiați, care l-au încurajat să își urmeze pasiunea. „Din fericire, mai ales aici, au fost mereu oameni lângă mine care m-au încurajat, m-au împins un pic de la spate, m-au ajutat să mă dezvolt și au tras de mine,” spune el. 

Mai mult, spune că l-a motivat mult și prezența lui Domninic Fritz în partid și la primărie. „Faptul că a existat un Dominic cu caracter total diferit și care vorbea altceva și propunea altceva m-a făcut să văd că, totuși, la cât de rău e, cât de 'shit show' e totul, există oameni care se mai chinuie. Și dacă ei se luptă, vreau și eu să mă lupt,” mărturisește el. 

Dar implicarea în politică, chiar și cu oamenii potrivitiți, are provocările e. „Sunt foarte multe lucruri enervante în politică pe lângă că sacrifici timpul și energia, poate uneori și bani. Te înjură foarte multă lume care habar nu are cine ești, apar povești despre tine care n-au nicio legătură cu nimic. Dar cred că merită. Dacă pot să fac viața mai bună pentru timișoreni, atunci toate sacrificiile astea au un sens.”

Viziunea pentru Timișoara

Roberto are planuri mari pentru Timișoara și pentru rolul său în politică. Vrea să continue să aducă inovație și să contribuie la transformarea orașului într-un loc mai funcțional și mai atractiv, în special pentru tineri. Roberto crede că digitalizarea și reducerea birocrației sunt punctele principale pentru a face Timișoara un oraș al viitorului, unde oamenii să își dorească să trăiască și să se dezvolte.

credit foto: Andrei Infinit

Pentru el, implicarea în politică nu este doar o etapă temporară, ci un angajament pe termen lung. Speră că, prin munca sa, va încuraja și alți tineri să se alăture și să contribuie la schimbarea pe care și-o doresc.

„Dacă noi, tinerii, nu ne implicăm, cine o va face? Vreau să fiu parte din soluție, nu doar să stau pe margine și să comentez,” spune el. 

În scrierea acestui material au fost folosite instrumente de tip AI.

Acesta este un proiect finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Empowering Europeans Against Disinformation, ce face parte din TechSoup Network Digital Activism Program, implementat de Funky Citizens în România.

No items found.

Descoperă mai multe subiecte