Sabina Baciu

Editorial: De ce am lansat noua

Am citit că odată cu un copil se naște și o mamă, și așa m-am simțit și eu atunci când s-a născut băiețelul meu, în toamna lui 2020

societate
ani

Această persoană nouă a fost primită cu entuziasm, curiozitate, teamă și planuri mărețe de familia extinsă. Odată cu el s-au născut o pereche de bunici, mătușă și unchi, verișori și prieteni apropiați care și-au făcut propriile planuri de viitor cu bebelușul care a apărut în viețile noastre.

Noile roluri de părinți și prieteni ai unui copil născut în 2020 au venit cu o mare responsabilitate pe umeri. În afară de cărțile despre cum să schimbi un scutec, cum să treci printr-o criză de furie și cum să planifici orele de somn, ne-am dat seama că vom avea multe lucruri de explicat despre lume. Și una dintre cele mai dificile conversații vor fi despre criza climatică.

Primul pas a fost să recunoaștem că informațiile noastre despre acest subiect extrem de actual sunt destul de superficiale. Iar a recunoaște că nu știi este cel mai bun pas de plecare într-o experiență de învățare. La noua ne-am propus să discutăm cu experți de mediu, să promovăm activitatea extraordinară a ONG-urilor de specialitate din România, să cercetăm și conectăm informațiile existente și să le punem la dispoziția altor adulți care, ca și noi, vor să fie echipați pentru una dintre cele mai importante conversații pe care le vor avea cu noua generație.

noua este o platformă editorială pentru o nouă generație, care va avea toate resursele și energia să transforme lumea într-un loc mai sigur și protejat. Dar înainte au nevoie de ajutorul adulților din jurul lor să le răspundă la întrebări într-un mod cât mai informat și corect, să îi ghideze către activitățile de mediu cele mai potrivite pentru vârsta lor și să îi inspire să privească către viitor cu încredere că probleme pot fi rezolvate.

Concret, te poți aștepta să găsești pe site de la articole care merg în profunzime pe subiecte de tipul risipă alimentară, interviuri cu specialiști în politici de mediu sau recomandări și liste de cărți, activități sau producători. Colaborăm cu reporteri, editori, activiști, cercetători, ONG-iști, în principiu oameni care să ne ajute să explicăm mai bine ce trăim astăzi și cum facem să navigăm prin secete, tranziții verzi, poluare, arii protejate și multe altele. 

Dacă vrei să spui o poveste pe noua, scrie-ne câteva rânduri la salut@noua.info, din care să înțelegem despre ce vrei să documentezi și de ce ar fi important să vorbim acum despre asta (între timp vom reveni și cu guidelines mai clare pentru voi).  

E nevoie de un sat întreg pentru creșterea unui copil și de o lume întreagă pentru creșterea unei noi generații. Nu vom face asta singuri și căutăm parteneri care să aibă aceeași misiune și viziune asupra viitorului. Dacă reprezinți o companie sau o asociație care vrea să sprijine educația de mediu, dă-ne de veste pe salut@noua.info și revenim cât de curând cu un răspuns. 

Să știi însă că ne-am propus să nu ne asociem sau să promovăm companii sau proiecte care nu respectă mediul sau care prin activitatea lor contribuie în mod negativ la schimbările climatice. Mai multe despre principiile noua aici.

‍Lectură plăcută și să auzim numai de bine,

Sabina Baciu

Redactor-șef

No items found.

Descoperă mai multe subiecte